Home
Waarom deze site
Geschiedenis
- Amateurs 1952-1957
- Decca 1957-1959
- Tivoli 1959-1962
- Artone 1962-1964
- 1964-1969
Discografie
- Radio & TV opnamen
- Hoezen
- Labels
Blog
Artiestenkaarten
Foto's en artikelen
Gezocht
Contactformulier
Bronnen & Disclaimer

Amateurs, 1952 - 1957

In 1952 begonnen de schoolvriendinnen Marian Groenendijk en Paula Korver te zingen voor hun plezier. Marian speelde ook piano. Het repertoire bestond uit populaire nummers uit die tijd, en informatie werd gehaald uit muziekbladen zoals Tuney Tunes, en van bladmuziek die ze kochten bij Bazaar. In 1955 stelde mevrouw Groenendijk -de moeder van Marian- voor er een derde zangeres bij te halen om de zang voller te laten klinken, en die werd gevonden in de persoon van Leny Servaes. Het trio noemde zich: The Singing Schoolfriends. De naam was duidelijk niet gericht op een carriere; het was voor het drietal op dat moment nog een hobby.

Op 18 augustus 1955 traden The Singing Schoolfriends voor het eerst op, in het programma 'Kameleon' op het Sanatorium Berg en Bosch in Bilthoven. Het voorstel om op te gaan treden kwam van mevrouw Groenendijk. Ze zongen zeven nummers, waaronder 'The happy wanderer', 'Hearts of stone' en "Daar bij de waterkant'. Het succes resulteerde in verdere optredens dat jaar in Amsterdam, Amstelveen, Santpoort, Oegstgeest, Leersum, en Zeist. Mevrouw Groenendijk regelde alles, en werd manager van het trio.

"The Singing schoolfriends, drie Amstelveense meisjes en een piano''.  

De optredens gingen onverminderd door in 1956 en in mei kwamen ze voor het eerst -bij de AVRO- op TV.  Het trio zocht inmiddels naar een betere naam, en na de schoolexamens in 1956 werd de naam veranderd in 'The Spotlights'.

Met een optreden in Soest op 4 augustus 1956 kwam in feite de doorbraak: Pierre Wijnnobel en Tony Schifferstein hoorden de groep en samen spoorden ze het trio aan om mee te doen aan KRO's Springplank, een talentenjachtprogramma waar Wijnnobel ook in de jury zat.  Na optredens in dit programma in 1956 en '57 introduceerde Wijnnobel het trio bij Jan de Winter van Phonogram, en The Spotlights werden gevraagd een plaat op te nemen. 

  

  

Top