Home
Waarom deze site
Geschiedenis
- Amateurs 1952-1957
- Decca 1957-1959
- Tivoli 1959-1962
- Artone 1962-1964
- 1964-1969
Discografie
- Radio & TV opnamen
- Hoezen
- Labels
Blog
Artiestenkaarten
Foto's en artikelen
Gezocht
Contactformulier
Bronnen & Disclaimer

Decca 1957 - 1959

"t was in december/ Zo klopt mijn hart bom, bom, bom, bom" was de eerste plaat van The Spotlights, en kwam uit in augustus 1957 op 78-toeren. In november verscheen een uitgebreid artikel in Tuney Tunes over het drietal, en in december werd de plaat ook op 45-toeren uitgebracht. In de Tuney Tunes-poll van favoriete artiesten uit het decembernummer bleken 2% van de lezers een stem uitgebracht te hebben op The Spotlights in de categorie 'vocal group', wat neerkwam op zo'n 110 stemmen . Wat begonnen was als een hobby begon nu steeds meer op werk te lijken. Voor Leny was dit echter niet hetgeen ze ambieerde, en na een aantal optredens verliet ze de groep. Haar plaats werd in 1958 ingenomen door Patty van Blanken. 

 

De plaat werd minder goed verkocht dan die van andere artiesten die destijds bij Decca een plaat uitbrachten, zoals de Trekvogels en The Fouryo's. Er kwam dan ook nooit een tweede plaat, hoewel sommige muziekbladen daar wel melding van maakten. De populariteit leed er echter niet onder, want het aantal optredens ging gewoon door. In juni 1958 kwam ook de eerste opdracht buiten Nederland: optreden voor de NATO in Fontainebleau. 

 

The Spotlights voor vertrek met de Dakota die hen naar Fontainebleau bracht.

 

 

Er werd meer voor militairen opgetreden: eind 1958 werden radio-opnamen gemaakt voor het AVRO-programma Tip Top Tap Toe vanaf de vliegbasis Soesterberg -gepresenteerd door Mies Bouwman-, en met Kerst en Nieuwjaar werd opgetreden op de legerplaats Wittenberg,  met o.a. Rita Reys en Bert Visser.

 

(foto: Rita Reys, Bert Visser en The Spotlights tijdens de finale: "There's no business like showbusiness")

 

In 1959 was het aantal aanvragen voor optredens dusdanig gegroeid dat de drie hun banen opzegden en full-time zangeressen werden. Naast de optredens in het land en voor radio en televisie kwam daar in juli/ augustus een nieuwe uitdaging bij:  het Musical-cabaret "Pampus" van Benny Vreden. In september werd een nieuw platencontract afgesloten met het pas daarvoor opgerichte Tivoli.

 (afbeelding van een briefkaart met boekingsdata die toegezonden werd aan theaterbureau's en andere geinteresseerden die het trio wilde boeken)

Top